Gül Bahçesi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


(¯`•._.•♥♥ROSE GARDEN♥♥•._.•´¯)
 
AnasayfaPortalliLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Dünya Eski Dilleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Beyaz Melek
Administrator
Beyaz Melek


Mesaj Sayısı : 3485
Yaş : 57
Kayıt tarihi : 23/11/07

Dünya Eski Dilleri  Empty
MesajKonu: Dünya Eski Dilleri    Dünya Eski Dilleri  Icon_minitimeCuma Ocak 05, 2018 9:11 pm

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://rose-garden.niceboard.net
Beyaz Melek
Administrator
Beyaz Melek


Mesaj Sayısı : 3485
Yaş : 57
Kayıt tarihi : 23/11/07

Dünya Eski Dilleri  Empty
MesajKonu: Geri: Dünya Eski Dilleri    Dünya Eski Dilleri  Icon_minitimeCuma Ocak 05, 2018 9:29 pm

Arami Alfabesi
Dünya Eski Dilleri  6J73D3
Aramice birçok filozof tarafından dünyada kullanılan ilk dil olarak bilinen ölü bir dildir. Ölü bir dil derken tarihte kullanılan Aramice artık kullanılmamaktadır ama bu dilin bazı lehçeleri hala konuşulan diller durumundadır. Sami dil ailesinde bulunan bu dilin yer aldığı alt grup ise Kuzey-Batı dilleri olarak adlandırılır. İsmi ise Suriye’nin eski adı olan Aram kelimesinden türemiştir.

Aramice yazılı kaynakların en eski tarihli olanları Suriye’de ve M.Ö. 2000’li yılların başlarından kalan kaynaklardır. Daha sonraki bin yılda Mezopotamya’da kullanılan bir dil olmuş, M.Ö. 6. Yüzyıl civarlarında ise Pers İmparatorluğu’nun resmi yazışma dili haline gelmiş ve yine aynı zamanlarda Yahudiler tarafından hem günlük hayatta konuşma dili olarak hem de yazı dili olarak kullanılmaya başlamıştır. Bu nedenle tarih boyunca pek çok farklı alfabe ile yazılan bir dil olmuştur. Yani hangi topluluk tarafından kullanılıyorsa onların kullandığı alfabe ile yazılmıştır.

Eski Arami Dili, Eski Ahid Aramcası, Filistin Aramicesi, Mısır Aramicesi, Nabati Aramicesi, Palmira Aramicesi, Çağdaş Batı Arami Lehçeleri gibi lehçeler dilin Batı Aramicesi olarak adlandırılan lehçeleri arasında bulunur. Doğu Aramicesi olarak adlandırılan çok sayıda lehçeye de sahiptir. Bu lehçelerin bir kısmı artık kullanılmamakta ama bir kısmı az sayıda kişi tarafından olsa da konuşulmaktadır. Bu kadar farklı lehçeleri olduğu için ve farklı insan toplulukları tarafından kullanıldığı için çok sayıda değişik alfabe ile de yazılmıştır.

Yine de Doğu Aramicesi olarak isimlendirilen lehçeler içinde bulunan ve Urfa lehçesinden türemiş olan Aramice lehçesi yani Süryanice, günümüzde en çok kullanılan ve kısaca Aramice olarak da adlandırılabilen bir dildir. Dolayısıyla eski Arami Dili ya da Eski Ahid Aramcası gibi dillerden değil de günümüzde kullanılan Aramice’den söz edildiğinde Süryanice olarak anlaşılabilir. Süryanice M.S.2 yüzyıl sonrasında Süryani alfabesi ya da Estrangelo olarak isimlendirilen bir alfabe ile yazılmaya başlamıştır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://rose-garden.niceboard.net
Beyaz Melek
Administrator
Beyaz Melek


Mesaj Sayısı : 3485
Yaş : 57
Kayıt tarihi : 23/11/07

Dünya Eski Dilleri  Empty
MesajKonu: Geri: Dünya Eski Dilleri    Dünya Eski Dilleri  Icon_minitimeCuma Ocak 05, 2018 9:33 pm

Dünya Eski Dilleri  6J73D3
Dünya Eski Dilleri  EPnv2q
Süryani alfabesi birçok farklı alfabe ile bağlantısı olan bir alfabedir.
Estrangelo olarak adlandırılan alfabe, Süryani alfabesinin en eski çeşidi olarak bilinir. Günümüzde Süryanice yazmak için kullanılmasa da, bazı bilimsel dokümanların ya da unvanların, yazıtların yazılmasında kullanıldığı görülebilir. Ama 10. Yüzyıldan sonra kullanılmayan, belirli dönemlerde canlandığı ya da özel olarak başvurulduğu görülen bir alfabe olmuştur. Alfabenin bu çeşidinin dışında Batı Süryani lehçesinin ve Doğu Süryani lehçesinin yazıldığı iki çeşidi daha vardır.

Batı Süryani lehçesinin yazıldığı alfabe Serṭā, Pšīṭā, Maruni ya da Yakubi gibi farklı isimlerle anılabilen bir alfabedir. Sekizinci yüzyıldan sonra yaygınlaşmış ve Estrangelo alfabesinin yerini almıştır.

Doğu Süryani lehçesi ise Madnḥāyā, Swādāyā, Keldani, Asuri, Nesturi gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Bu yazı sistemi Süryani alfabesinin diğer iki çeşidi arasında kalan bir çeşit olarak gösterilebilir.

Sonuç olarak günümüzde Arami alfabesi sözleri geçtiğinde Süryanice ve Süryani alfabesinden bahsedildiği anlamı çıkartılabilir. Süryanice yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dillerden bir tanesidir. Bu nedenle Süryani alfabesi ve onu kullanarak yapılan kayıtlar çok daha önemli belgeler, eserler olarak kabul edilebilir. İbrani Alfabesi, Arap alfabesi, Fenike alfabesi gibi adı sıkça anılan pek çok alfabe ile akraba olan, bağlantılı olan Süryani alfabesi tüm insanlığın ortak mirasları arasında gösterilebilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://rose-garden.niceboard.net
 
Dünya Eski Dilleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Gül Bahçesi :: Kültür & Sanat :: DÜNYA DİLLERİ-
Buraya geçin: